Златната маска на тракийския цар Терес

На 19 август 2004 г., на около 2 км. южно от град Шипка, в местността Светицата, екипът на ст.н.с. д-р Георги Китов открива уникална златна маска на тракийски владетел. На мястото е разкрит гробът на първия известен одриски цар – Терес ( 440-480 г.пр.Хр.). Той е погребан със златна релефна маска. За него се знае още, че е баща на Ситалк.

Златната релефна маска е открита от съпругата на д-р Китов, Диана Димитрова. Маската, изработена с множество детайли, тежи 690 g. Тя е най-масивната, намерена на Балканите, и е от 24-каратово злато.

Тракийското погребение е от втората половина на 5 век пр.н.е.. Предполага се, че то е на цар Терес.

Веднага след уникалната за Балканския полуостров находка, е изровен златен пръстен с издълбан олимпиец гребец. Пръстенът е с изключително фина изработка и тежи 15 грама. Това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега.

loading...

От могилата е извадена и първата досега броня в България, откривана при разкопки. Тя е напълно запазена, очертава човешкото тяло и е от бронз. Открити са още съдове от керамика, бронз и сребро, няколко копия, голям железен меч. В гробницата са намерени кости от ръце, крака, гръден кош, долна челюст със зъби.

Възможно е в могилата да не е погребано цялото тяло на владетеля, а само части от него.

Източник: teres.bgsanovnik.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!