Защо празнуваме Рождество Христово на 25 декември

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници, който се празнува на 25 декември. Но защо го отбелязваме точно на тази дата?

В Библията не се споменава точна дата на раждането на Христос и през IV век император Константин Велики решил да използва това, за да наложи християнската вяра над римският народ, който тогава чествал езически празници, въпреки че християнството било прието за официална религия.

Хората вярвали, че на 25 декември се е родил бог Митра и императорът решил да слее двата празника.

През годините Рождество се е празнувало и на 6 януари, когато го отбелязва арменската църква. В България денят се отбелязва от българската църква през 1968 година. По времето на комунистическия режим Рождество Христово не се празнува официално, а само в тесен семеен кръг от вярващите. В България празникът отново става официален с решение на 9-то Народно събрание от 28 март 1990 г.

loading...

Езически, а не християнски е един от обичаите, които свързваме с празника – коледуването. Поверието е, че при зимното слънцестоене адът се отваря и на земята бродят зли създания, които коледарите прогонват. Вярвало се също, че тогава се отваря и раят, затова се смятало, че коледната молитва е най-силна.

Източник: offnews.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!