Започват Коледните пости!

Коледни заговезни се нарича денят преди Коледните пости – 14 ноември.

Той се смята и за последния ден, в който може да се блажи – т.е. да се яде месо, яйца, млечни продукти.

По българска традиция, в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, се скрива и не се пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление. Възможно е датата да съвпадне с дните от седмицата, в който се спазва строг пост (сряда и петък) и заговезните се случват на друга /предходната) дата.

Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят пречистени да посрещнат раждането на Божия Син Иисус Христос. Други го правят, за да прочистят тялото си от натрупаните токсини. Трети, защото са убедени, че постейки телесно и духовно ще се извисят над дребните страсти и нечисти помисли и ще постигнат хармония у себе си. Каквито и да са мотивите е важно да се знае, че 40-дневното лишение от обичайните храни и начин на живот са сериозно духовно и физическо изпитание.

В мъдрите книги пише, че не е толкова важно какво „влиза“ в устата, а какво излиза от нея. Т.е. през тези четиридесет дни, човек следва да се въздържа от злословие, клевети, обиди и пр. Това следва да са дни на добротворчество, на проявена милост и помощ към нуждаещите се, на прошка и покаяние. Не напразно се препоръчва полово въздържание и употреба на алкохол.

loading...

От постите са освободени малките деца, бременните жени, болните и стари хора.

Източник: dolap.bgstandartnews.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!