Забележителните здания на Стара Варна

След Освобождението през 1878 година Варна се превръща във важен политически, икономически и културен център на Княжеството.

Тази роля не само се запазва през идните години, а и се разраства. Доказателство за това е и архитектурата, която носи характерните белези на европейските архитектурни направления.

Още в края на ХІХ век започва строителството на знакови за Варна забележителности. Първо се появява идеята за голяма съборна църква. Варненският катедрален храм „Свето Успение Богородично” е изграден в периода 1880-1886 година, по проект на руския арх. Иван П. Маас и под ръководството на Уста Генчо Кънев. В този период започва и градежа на две знакови за града училищни здания.

Мъжката гимназия „Фердинанд І” (днес Градска художествена галерия „Борис Георгиев”) със своя характерен северногермански почерк при островърхите арки и каменни детайли на направлението брик-готик.

Редица бележити варненци са получили средното си образование именно тук, в сграда построена от австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Малко по-късно от 1892 до 1898 година се строи и най-голямата постройка на училище на Балканския полуостров по това време – Варненската Девическа гимназия „Княгиня Мария Луиза” (днес Археологически музей). Проектант е българският архитект Петко Момчилов. Създаденото е образец на неоренесансов дворец с елегантна градина, импозантен интериор и стройни фасади.

loading...

Дворецът „Евксиноград”, лятната резиденция на владетелите от Третата българска държава, е събрал творческия потенциал на редица архитекти, строителни и паркови инженери – арх. Виктор Румпелмайер, арх. Херман Майер, арх. Никола Лазаров и прочие. Постигнатото е образец на дворцова пищност и монументалност.

През 1899 година варненското офицерство и елит се сдобива със сградата на Офицерския клуб – неокласически палацо, средище на балове и танцувални забави, а често и място за сватбени тържества и приеми.

Варна е градът, който може да се похвали и с Аквариум, построен в периода 1906-1911 година, като забележителен образец на сецесиона с автор арх. Дабко Дабков.

Перла в архитектурната корона на Морската столица е зданието на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”, чийто основен камък е положен през 1912 година, но поради избухналите Войни за национално обединение (1912-1918 г.) и последвалите икономически изпитания строителството е завършено през 1932 година.

Сред другите обществено-значими сгради на Варна могат да се изредят Централната жп гара, Морските бани, десетки примери за великолепни банкови и производствени здания. Съкровища от една недалечна епоха.

Източник: uspelite.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!