Живописната местност „Рупите“ е обвита с мистичен ореол

Рупите е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол. Тя е свързана с пророчицата Баба Ванга и носи на всеки посетител богат енергиен заряд.

Разположена е по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10 км от Петрич.

В Рупите се намира построеният от Ванга храм „Св. Петка Българска“, който е място за поклонение на хиляди нуждаещи се хора. В миналото на това място е изригнал вулкан и в следствие от него са се образували лечебни минерални извори с температура 75ºC. Съвсем наблизо са разположени и останките на един от най-големите антични градове Хераклея Синтика, съществувал от 4 век пр. Хр. до 6 век сл. Хр.

Всеки човек, посетил някога тази местност, я определя като малко кътче от рая. Изпълва те с усещане за величие и душевно спокойствие. Не случайно Баба Ванга казва:

„Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна“.

loading...

Според пророчицата именно във вулканичното възвишение Кожух се крие ключът към разгадаване на древното ни минало.

Защитената местност Рупите и Кожух планина са дом на различни видове змии. Тук се среща считаната за рядък вид котешка змия (Telescopus fallax). В района на Рупите се срещат 201 вида птици, в това число редица средиземноморски, които рядко могат да се наблюдават другаде у нас. Тук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя на птиците през територията на страната.

В района се наблюдават видове като голям маслинов присмехулник (Нippolais olivetorum), белочела сврачка (Lanius nubicus) и черночелата сврачка (Lanius minor). По време на миграция и зимуване тук се среща и световно застрашеният малък корморан (Phalacrocorax pygmaeus).

По южните склонове и в подножието на вулканичното възвишение Кожух се намират останките от античен град, съществувал в периода от ІV век пр. Хр. до VІ век сл. Хр. Според изследователите това е главният град на тракийското племе синти – Хераклея Синтика.

Хиляди хора идват всяка година на това вълшебно място, за да се поклонят в храма „Св. Петка Българска“. Той е изграден като галерия и в него може да видите нестандартните икони, рисувани от известния художник проф. Светлин Русев.

Те изобразяват светци с реалистични образи, което не се нрави много на църковния канон. В двора на храма се намира и гробът на Баба Ванга, на който вярващите се молят за спасение. Недалеч от тук се намира и скромната къщичка на пророчицата, в която тя прекарва последните години от живота си.

Източник: uchiteli.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!