Жаблянският манастир Св. Йоан Предтеча край Земен

Предполага се, че Жаблянският манастир бил построен през 13 -14 в. Бил опустошен при нахлуването на османските турци през 14 в. и бил възстановен през 18 в.

Почти веднага, през първата половина на 19 в., в манастира бил видният педагог и деец на борбите за църковна независимост Аверкий Попстоянов.

Роден в Дупница през 1803 г. в свещеническо семейство, той учил в родния си град, а после в Рилския манастир, където приел монашество. По-късно пътувал много из България, в Балканските страни и в Европа. В Букурещ изучавал сериозно модерния за времето си взаимоучителен метод на обучение. По-късно го приложил успешно при учителстването си в България.

Аверкий Попстоянов дълги години бил таксидиот (пътуващ монах). От 1879 г. бил игумен на Жаблянския манастир, където починал на 79 г. Будният възрожденец бил деен участник в национално-освободителните борби на българския народ и сподвижник на революционерите Димитър Икономов, Тодор Пеев и Васил Левски. Гробът му се намира до манастирската църква.

Църквата на Жаблянския манастир била строена няколко години след неговата смърт през 1884 г. Сградата е сравнително просторна и има един купол.

loading...

Вътрешното пространство е разделено на три надлъжни части (кораби) от два реда колони. Църквата има три ниши. Средна, където в разположени олтарът, и две странични, предназначени за монашеския хор по време на богослуженията.

На входа на църквата в ниша е изобразен покровителят на храма св. Йоан Кръстител. Днес манастирът е старостилен.

Източник: nasamnatam.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.