Етнографски музей „Къневата къща“ – Брацигово

Къневата къща е построена през XVIII в и е реставрирана през 1986 г. Тя е и етнографския музей на града, в който са изложени вещи и инвентар за бита, поминъка, занаятите, облеклото и културата на жителите от град Брацигово и региона.

Експозицията е изработена в няколко направления: „Земеделие“, „Дърводобив“ и „Занаяти“. Показано е с фотоси и оригинални инструменти обработката на земята, извършването на розопреработването в 150 гюлпани (розоварни), тъй като в миналото маслодайната роза е заемала големи площи обработваема земя не само в Брацигово, но и в селищата Розово, Козарско, Бяга. Изложени са части от бичкиджийниците съществували по рекичките около града, а също и инвентар от кацарски работилници.

Домашните занаяти са представени със оригинални предмети: хурки, вретено, мотовилки, дараци, стан за тъкане на черги. Изложени са и традиционните облекла от региона.

В етнографската сбирка на Къневата къща може да се видят и брациговските празници и обичаи. Тук са изложени обредни пити и хлябове, подредени са и три интериора, на бедно земеделско семейство, средно заможно и заможно семейство.

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.