Емонският манастир „Св. Власий“ – Свети Влас

Емонският манастир „Св. Власий“ се намира в центъра на курортния град Свети Влас.

„Св. Власий“, наред с манастира „Св. Никола“, е бил най-изявеният от Емонските манастири, които образували една Малка Света гора.

Има сведения, че манастирът достига разцвета си през XII-XIVв, и особено през XIVв, по времето на българския цар Иван Александър (1331-1371г). Голяма е вероятността, тук да е пребивавал големият български духовник-исихаст Теодосий Търновски.

Емонският манастир просъществувал до XVIIIв, когато наред с другите Емонски манастири , бил унищожен от върлуващите в този край разбойници-пирати. Днес, на мястото на някогашния манастир е издигнат голям и величествен храм с патрон Св. Власий – покровителят на града.

Основни ктитори са братята Динко и Йордан Диневи. Новата църква е осветена на 18 май 2010г от Сливенския митрополит Йоаникий в присъствието на Вселенския Патриарх Вартоломей I. В храма се съхраняват мощи на светеца патрон – Свети Власий, на Св. апостол Андрей, както и частица от Кръста Господен.

loading...

Източник: opoznai.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!