Елисавета, Царевна и Милица – с просветителската жар на баща си Димитър Миладинов

Сред огромните дела в просвещението, фолклористиката, борбите за църковна независимост и освобождение на братята Димитър и Константин Миладинови, сътвореното пък от трите дъщери на Димитър Миладинов Елисавета, Царевна и Милица остава, като че недостатъчно оценено.

Ако се надникне обаче из стари летописи, ще се открие, че и техният живот е преминал със значима обществена деятелност, като от това се отнася най-вече в областта на народното просвещение, за което явно са повлияни от баща си Димитър и чичо си Константин и с тяхната всеотдайност и жар.

Царевна, наричана и Василка, е родена през 1856 г. в Струга. След учение в родния си град завършва Фундуклеевата гимназия в Киев. На просвещението се отдава едва навършила 20 години в Шумен.

Просветителският и път после я отвежда в училищата в Етрополе и Свищов. От 1881 г. в Солун поема поста управител на Солунската девическа гимназия (тя заедно с мъжката се смятат за предходници на днешната Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” в Благоевград, която носи добавката „Бивша Солунска”).

Учителства и в Прилеп, където поема тамошната Девическа гимназия, а от 1913 г. е в София, където умира през 1934 г. Съдбата си свързва с Никола Алексиев, чийто живот също е изпълнен с обществена деятелност.

loading...

Десет години преди Царевна през 1846 г. в семейството на Димитър Миладинов се ражда първородната дъщеря Елисавета.

И нейният житейски път е маркиран с дела най-вече в просвещението, като е учителствала в Кукуш, но това е след като тя самата е учила в Струга и Битоля. Семейството създала с големия просветител и фолклорист Кузман Шапкарев.

Сред неговите села на значимо място стои събраният от него сборник „Български народни творения” в 8 книги.

Освен като учител е работил и като съдия, а от 1900 г. е действителен член на Българското книжовно дружество, кавалер е на орден „За граждански заслуги”.

Третата от сестрите Миладинови – Милица, се ражда през 1857 г. Завършва училището в Струга и продължава образованието си във Висшата женска школа в Белград.

От тук нататък до смъртта и през 1903 г. всичко е отдадено на просвещението в родния и град.

Борис САНДАНСКИ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.