Експонат на парен валяк – една от забележителностите на Луковит

В началото на Луковит се намира съхранен експонат на пътно-строителна машина. Един от първите парни валяци в България стои на входа на Пътното управление от 1986 г. насам и посреща посетителите, напомняйки им историята на индустриалния напредък от миналия век.

Валякът се е превърнал в емблема на града. Машината е произведена от германската компания „Хуберт Цетелмайер“. Моделът е 706, а годината на производство е 1939-а. Строителните машини по онова време са внасяни в страната от частни предприемачи, занимаващи се с изграждане на пътна инфраструктура. Всички части по валяка са оригинални с изключение на комина. Сменен е с нов, защото е бил изгнил. Валякът е 12-тонен и се е превърнал в една от забележителностите на Луковит

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!