Дядо Стояновата воденица ни припомня „Под игото“ и Вазов

Дядо Стояновата воденица край Сопот е едно от местата, свързани с българското минало, които имат и историческа, и сантиментална, и романтична стойност.

Тя е в паметта на всяко дете, което вече е разлиствало „Под игото“, и на всеки възрастен.

В града на Патриарха на българската литература я наричат още Бойчовата воденица по името главния герой в романа Бойчо Огнянов, който спасява от турците внучката на мелничаря дядо Стоян.

Тази воденичка е единствената оцеляла от преди повече от два века караджейка. Била е една от десетките подобни по бреговете на двете старопланински реки, които минават през Сопот – Леевица и Манастирска.

loading...

Тя е и част от туристическия маршрут „По стъпките на Иван Вазов и неговите герои“, който къща-музей „Иван Вазов“ разработи през последните години.

Дядовата Стоянова воденица се намира на едно от удивително красивите места в полите на Сопотския Балкан. Освен това мястото е пълно с история – наблизо е манастирът „Свети Спас“, където Левски е ръкоположен за йеродякон Йгнатий, а по-късно се е приютявал, за да не бъде открит от турците.

Между воденичката и обителта пък е историческата Манастирска поляна, която в нашето съвремие е място за традиционни мащабни културни и туристически прояви.

Но едно от най-забележителните неща на това сакрално място е панорамата, която се открива на север към Балкана и на запад към Аневското кале.

Красотата на гледката е толкова впечатляваща, пречистваща и затрогваща, че самият Вазов често е идвал на това място и е оставал часове наред, вгледан в чудните красоти на Стара планина. Оцелял е камъкът, на който е седял, наричат го на негово име – Вазовия.

Източник: arhiv.marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!