Древните тайни на селищните могили в Новозагорско

Едва ли в друг район на страната има толкова много селищни могили с неоценимо археологическо наследство, както в Новозагорската община.

Най-голям интерес проявяват наши учени и археолози от Франция, Япония, Австрия и други страни към селищните могили в Караново, Асеновец, Езеро, Пет могили, които разкриват любопитни факти за праисторията. Интересни са керамичните съдове с врязана графитна или инкрустирана украса, глинените фигурки и идоли, глинените зооморфни съдове. В Карановската селищна могила е открит печат, върху чиято долна част са гравирани все още неразчетени пиктограми и знаци.

Дипцизката могила в с. Езеро се предполага, че е възникнала преди знаменитата столица на цар Приам. Езеро, което по своето многолетно съществуване мери ръст с Троя, с Терми на остров Лезбос. И в античността при траките по тези земи кипи интензивен живот. Открити са оброчни плочи с тракийския конник, мраморни статуи на Зевс, Херакъл, Хера, Аполон, диплома на римски легионер. При различните разкопки е открит стар римски път, свързвал Стара Загора (Августа Траяна) с Черноморието. Край пътя личат останките на крайпътни станции и римски вили.

Археологическите експонати от Новозагорско свидетелстват, че животът в този край е започнал от най-дълбока древност – първите наченки на човешко пребиваване са в годините на новокаменната епоха.

Димитрина СТЕФАНОВА

loading...

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.