Драгоилският манастир „Св. Троица“

Драгоилският манастир „Св. Троица“ са намира на около 3 км северозападно от село Драгоил, в местността „Манастирище“. Той е скътан в дълбок дол (Манастирски дол) от северния склон на връх Видим сред вековна широколистна гора. До обителта може да се отиде като се тръгне по асфалтиран път за село Бърдо, от който, след като се изкачи билото, се отбива в дясно по спускащ се в дола черен път, достъпен само за високопроходими коли.

До наши дни не са достигнали сведения, свидетелстващи за времето на възникване и ранната история на този старинен манастир. Местното население е съхранило спомена за неговото отколешно съществуване чрез превръщане на святото място в оброчище, а по-късно и с изграждане на култова постройка – параклис. Последният е положен вероятно върху основите на изчезнала жилищна сграда.Той е изграден в края на XX век и е точно копие на изгорял до основи през 1960 г. по-стар храм.

Конфигурацията на местността и мащабът на архитектурните останки напомнят на отшелническо място, което след запустяване (вероятно причинено от набези на османлиите), традицията, въпреки усилията на населението, не е успяла да го превърне в манастир. По пътя на тази логика някои изследователи отнесат възникването му след XV в., когато такива манастири са възниквали и върху отшелнически обители. Манастирът окончателно престава да функционира вероятно след поредно разорение, причинено от турски банди.

Според специалисти днешният параклис е построен върху руините на голяма средновековна църква. Старият храм е с монументален градеж от големи каменни квадри, някои от които с рамери 1,20 х 0,50 х 0,40 м. На източната стена са разкрити останки от апсида, вкопана в земята и изградена от ломени камъни. Югозападния ъгъл на старта сграда, който до скоро се личал, е послужил за основа на малка камбанария. Данните от начина на градеж и плана на сградата са недостатъчни за датирането ѝ.

loading...

Трябва да се има предвид, че на 10 – 15 м североизточно от параклиса под купчина камъни се забелязват останки от зидове, които може да са в действителност от разрушения незнайно кога манастирски храм. Къде се е намирала първата църква или в различни периоди тя е имала различно място: на тези въпроси би могло да се отговори със сигурност, ако се проведе археологическо проучване.
Наоколо се забелязват и няколко самосрутили се постройки от началото на XX век. На 40 м северозападно от параклиса личат останки от малка постройка, вероятно магерница. Манастирът е бил ограден с каменен зид, част от него е запазен с дебелина около 0,60 м. На около 200 м северно от църквата има руини на две сгради, които вероятно са принадлежали на манастира. Северно от храма има извор със света вода – аязмо.

На около 30 м южно от църквата е разположено оброчището „Св. Троица“, на чието място, до вековно дърво, е поставен каменен кръст с изсечена на него годината 1835, а западно от него камъни за сядане.

Източник: svetimesta.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.