Донка войвода, жена революционерка, героиня, самоотвержен и смел боец за родните идеали

„Донка е по-ниска на ръст (от Сребра Апостолова) и мургава, но със строго изразителни очи.

Особено любознателна и винаги охотно приказлива, лесно се приспособяваше към всички, като добра събеседница. Доста ревнива опонентка на издръжливост към всички несгоди и лишения при нелегалния четнически живот, когато ѝ се заговореше за извършеното от тях убийство, винаги пламваше от озлобление, с което издаваше заболелите си чувства на мъст и задоволство, че са премахнали един злодей… Сега вече мога да умра спокойно — винаги прибавяше в края на разговора си Донка.“ – Христо Настев

На 21 декември 1885 г. в с. Смилево (днес в Македония) е родена една смела българска революционерка и участничка в борбите за национално обединение – Донка Ушлинова (Донка войвода).

Омъжената рано девойка, често е задиряна от местен турски управник, докато мъжът  е на гурбет. Положението става нетърпимо и Донка войвода, заедно с етърва си Сребра и нейния мъж, убиват ненавистния ага, след което успяват да се скрият от османските власти и се включват в редиците на ВМОРО.

По време на Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), 17-годишната Донка се сражава наравно с мъжете и участва в много боеве. След потушаването му, решителната жена заминава за свободна България, където се установява с мъжа си. При избухването на Балканската война, двамата се записват доброволци в македоно-одринското опълчение. Донка отново показва завидна смелост в битките срещу враговете.

loading...

С края на двете Балкански войни не идава краят на нейните героични прояви. Отново като доброволка, тя се включва и в Първата световна война и участва в редица сражения. За проявения през войните героизъм, голямата българка е произведена в чин подофицер и получава 4 ордена „За храброст“.

Източник: bgnasledstvo.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!