Докато е в затвора, инж. Иван Иванов проектира язовир

Язовир „Искър” си има своя пресветъл мъченик. Това е инж. Иван Иванов. Гениалният хидроинженер над 20 години работи по своето гигантско творение. По волята на съдбата го довършва в затвора с доживотна присъда от комунистическия съд. Работи денонощно и в килията с едничката цел – софиянци да пият най-чистата и евтина вода в Европа.

Водопроводът

В началото на 20 век младата столица започва да нараства неудържимо и снабдяването на жителите й с питейна вода става първостепенна грижа на нейната управа. От 1923 г. започва изготвянето на генерален проект за водоснабдяването на София, който е завършен окончателно през 1957 г. Инженерите поставят акцент върху осигуряването на питейна вода от източния скат на Витоша и високите рилски реки, като най-амбициозната им цел е изграждането на язовир „Бели Искър“. Предвижда се водите от Рила да се използват не само за водоснабдяване, но и за добив на електроенергия. Целият този грандиозен проект е замислен и осъществен от инженер Иван Иванов, който управлява столицата от 1934 г. до 1944 г. и остава в историята като най-добрия кмет на града.

Според някои версии майката на Иван Иванов е потомка на Хаджи Димитър, а баща му – полк. Никола Иванов, е сред героите на Балканската и Междусъюзническата война. Иван Иванов е учил в Стара Загора, след това във Военното училище в София, а през 1915 г. завършва инженерно строителство в Мюнхен. Именно там среща бъдещата си съпруга, германката Матилда, от която има три дъщери. През 1919 г. Иванов е назначен за зам.-началник на водоснабдяването на София, а през 1934 г. става кмет на града. Управлява 10 години, 3 месеца и 15 дни и това го прави най-дълго управлявалия кмет.

loading...

Първият етап от водопровода София – Бистрица е готов през лятото на 1926 г. Вторият Бистрица – Рила е започнат през 1928 г. и е завършен през 1933 г. Така на 23 април 1933 г. бистрата рилска вода изпълва специално построения басейн на стадион „Юнак“. Така е бил открит рилският водопровод. На всеки софиянец се полагали по 200 литра вода на денонощие.

Кмет на София

Година по-късно Иван Иванов, който докарал водата в София, станал кмет и първата задача, която си поставил, била да се пребори с корупцията и бюрокрацията. Наложил желязна финансова дисциплина и всеки месец публикувал разходите на кметството в списание „Сердика“.

Иванов имал навика да обикаля по улиците и кварталите на София всеки ден. Само за няколко години в безразборната дотогава архитектура на града е сложен ред. Всички улици в центъра са павирани. Открити са 12 нови училища, 2 болници и бани по кварталите. Тръгнали няколко градски автобусни линии, разширила се трамвайната мрежа, а през 1941 г. бил пуснат и първият тролей към Горна баня. По същото време започнало масово озеленяване на София. Така се появили кестените по централните булеварди. Облицовали с камък коритата на Владайската и Преловската река. През този период била открита и къпалнята „Мария Луиза“, млекоцентралата и месокомбинатът. Междувременно Иван Иванов вече подготвя и строителството на язовир „Бели Искър“. Съоръжението е било с обем 15,3 млн. кубични метра и е пуснато през 1949 г.

Бедните софиянци обичали кмета си, когото често срещали по улиците. По време на управлението всяка година на хиляди семейства били отпускани парични помощи, продукти и купони за храна. Строели се модерни общински жилища, а за децата имало безплатни лагери и трапезарии в училищата.

Най-тежкият период от управлението на Иван Иванов без съмнение е по време на Втората световна война и бомбардировките над София през 1944 г., когато бомба пада дори върху сградата на общината. „Кметството гори! – пише в дневника си поетът Кирил Христов. – Кметът Иванов, ранен в главата, непревързан, работи с пожарникарите, сочи къде трябва да бият струите, за да се спаси нещо, дава им неоценима помощ. И още: правят се разкопки, дирят се живо погребани хора; кметът е там, той ободрява работниците. Обяд е минал, работата не престава. Кметът е взел под мишницата си един хляб, дава на тогова, на оногова да си откъсне залък и пак се работи. Ако би могло да се изследва, аз бих искал да зная ще се намери ли в пострадалите от бомбардировки европейски градове друг такъв кмет!“

В затвора

Веднага след 9 септември обаче Иван Иванов е арестуван и осъден на доживотен затвор. Първоначално обвиненията срещу него са икономически, а после и политически. Обвинителите му били затруднени какво да измислят, за да го затворят, защото той не е присвоил нито стотинка и работел денонощно за благото на софиянци.

Докато е в затвора, комунистическата власт се обръща към Съветския съюз с молба да им изпратят специалисти за построяването на язовир „Искър“. От Москва обаче идва отговор, че България си има световен хидроинженер – Иван Иванов. Още докато е в затвора, той започва да прави чертежите на язовира. Всяка сутрин двама милиционери го водят в проектантската стая и след края на работното време го връщат в килията. През 1946 г. е помилван. Язовирът е пуснат в експлоатация на 6 септември 1954 г. и е наречен на името на Сталин. Иван Иванов умира през 1965 г.

Христо ВАСИЛЕВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.