Днес 6-ти декември църквата отбелязва Свети Николай Чудотворец, Никулден

Днес 6-ти декември църквата отбелязва Свети Николай Чудотворец, Никулден Православната църква чества Свети Николай Чудотворец, Никулден

Свети Николай се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ.

Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Името му се слави с извършените от него чудеса при спасяването на кораби и моряци от гибел в морето.

Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата.

Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден рибарите не излизат в морето, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.

Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е за празничната трапеза да се приготви риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола.

loading...

Веднъж, когато светецът плавал с лодката си в морето, излезли силни вълни и пробили дъното й. Той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината.

Така спасил от удавяне своите спътници. Оттогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца. Най-често рибата за празничната трапеза се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Никулден е един големите семейни празници у нас.

Честит имен ден на: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино и Кольо.

Екипът на сайта patrioti.net Ви приканва да почетем светецът пазител и да измолим от него здраве,щастие за Българите по целият свят !



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.