Днес 18 август своят рожден ден празнува актрисата Елена Русалиева!

Днес казваме честит рожден ден на актрисата Елена Русалиева!

Елена Александрова Русалиева е българска актриса, родена на 18 август 1962 г. Занимава се с озвучаване на филми, сериали и реклами. Най-известна е с работата си по „Спешно отделение“, „Али Макбийл“, „От местопрестъплението: Маями“, „Изгубени“, „Отчаяни съпруги“, „Герои“, „Грозната Бети“ и „Модерно семейство“ и „Империя“.

Майка ѝ е актрисата Мария Русалиева, а баща ѝ е говорителят в радиото Александър Александров. През 1980 г. завършва 18-то СОУ с разширено изучаване на френски.

През 1985 г. завършва актьорско майсторство за куклен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Димитър Стоянов, Боньо Лунгов и Мадлен Чолакова.

loading...

От 1985 до 1989 г. Елена Русалиева е актриса в актриса в Държавен куклен театър в Пазарджик. От 1992 г. играе в Столичен куклен театър. Играе в постановките „Хензел и Гретел“, „Трите прасенца“, „Любопитното слонче“, „Вампировата булка“, „Приказка за попа и неговият слуга Глупан“, „Боризмейко“, „Питър Пан“, „Маугли“ и „Приказка за елфи“.

Русалиева започва озвучаващата си кариера през 1994 г., когато е поканена от режисьорката Искра Маринова. Тя отправя поканата чрез Мария Русалиева, която първоначално не е ентусиазирана дъщеря ѝ да се занимава с дублаж.

През 2005 г. получава номинация за наградата „Икар“ в категория „Златен глас“ за дублажа на „Блясък“ и „Гувернантката“, заедно с Иван Танев за „Наследството на Гулденбург“ и „Блясък“, и Борис Чернев за „Клонинг“ и „Фрейзър“. Печели Иван Танев.

През 2007 г. Елена Русалиева е номинирана за „Изгубени“ и „Отчаяни съпруги“, заедно с Таня Димитрова за „Мърфи Браун“ и „Спешно отделение“, Васил Бинев за „Франк Рива“ и „Бягство от затвора“, и Борис Чернев за „Бягство от затвора“ и „Изгубени“. Печели Таня Димитрова.

През 2008 г. отново е номинирана, този път за дублажа на „Грозната Бети“, заедно с Даниел Цочев за „Д-р Хаус“ и Васил Бинев за „От местопрестъплението: Маями“. Печели Даниел Цочев.

През 2009 г. е номинирана отново за дублажа на „Грозната Бети“, заедно с Татяна Захова за „Едно момиче в Аляска“ и Симеон Владов за „Гордост“. Печели Симеон Владов.

През 2013 г. печели наградата за дублажа на „Щети“, за която е номинирана заедно с Ани Василева за „Отмъщението“ (дублаж на Диема Вижън) и Димитър Иванчев за „По средата“.

Елена Русалиева е и режисьор на дублажи в БНТ с редактор Веселина Пършорова.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!