Днес умира любимата на много българи Мария Нейкова!

На днешният ден се навършват 17 години от смъртта на Мария Нейкова.

Мария Нейкова е българска естрадна певица и композиторка.

Родена на 21 декември 1945 г. в град Пловдив. Учила е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. През 1968 г. завършва школата за естрадни изпълнители.

Кариерата ѝ като изпълнител започва през 1968 г. и още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.

Песента „Яворова пролет“ (м. Светозар Русинов), изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г.

В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата заедно с Паша Христова участват и изпълняват народни песни.

loading...

Съвсем малко след това Паша Христова загива, но мюзикълът е излъчен през същата година. След смъртта на Паша Христова на 21 декември 1971 г. Мария Нейкова никога повече не си празнува рождения ден.

През 1972 г. печели „Мелодия на годината“ с песента „Добър вечер, лека нощ“. Песента ѝ от филма „Козият рог“, „Двама“ от началото на 70-те години, става емблематичен и много известен хит и продължава да се излъчва и харесва.

През 1973 г. Мария Нейкова печели втора награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Имам земя“. [1]

През 1975 г. „Балкантон“ издава първата ѝ дългосвиреща грамофонна плоча – „Заръка“.

Амплоа на певицата са лиричните балади и успешните ѝ адаптации на фолклора в поп музиката. Като изпълнителка концертира не само в България, но и чужбина: Русия, Унгария, Германия, Полша, Алжир.

Има издадени два дългосвирещи албума. Музика за нея са писали Тончо Русев, Зорница Попова, Атанас Косев, Александър Йосифов, Светозар Русинов, Петър Ступел и др. Била е солистка на оркестър „София“.

Мария Нейкова е авторка на около 100 поп песни. Особено популярна е песента ѝ „Светът е за двама“ (1980 г., изп. Орлин Горанов).

Пише също така музика за филми и театрални спектакли.

Умира на 1 август 2002 г., на 56-годишна възраст, в София.

Поклон пред светлата и памет!

Източник: bg.wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!