Днес си спомняме за художника Ненко Токмакчиев!

Ненко Токмакчиев е български художник. Баща е на актьора Тончо Токмакчиев.

Ненко Ангелов Токмакчиев е роден на 13 април 1931 г. През 1957 година завършва специалност театрална живопис в Художествената академия, където негови преподаватели са професор Иван Пенков и професор Георги Каракашев. От 1957 до 1959 г. работи като художник на драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а от 1959 до 1961 г. – във Видинския драматичен театър.

След 1961 г. Токмакчиев продължава развитието си като живописец и пет години по-късно прави първата си изложба в родния си град Айтос.

Работи жанровете пейзаж, композиция и портрет, а предпочитаната от него техника е акварелът. Значими цикли в творчеството му са „Пристанища“, „Корида“, „Съединението на България“.

loading...

Прави самостоятелни изложби в Бургас, Велико Търново, Пловдив, София, Търговище, Ямбол, както и в чужбина: Алжир, Австрия, Сирия, Унгария и др. Картини на Токмакчиев са притежание на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия и др. галерии в страната.

През 1971 година е награден с орден „Кирил и Методий“. От 2001 г. е почетен гражданин на Бургас.

Ненко Токмакчиев умира на 20 януари 2014 година.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!