Днес си спомняме за оперната певица Илка Попова!

Илка Попова е българска оперна певица, мецосопран, работила дълго време във Франция.

Илка Стефанова Попова е родена на 1 август 1905 година в София в семейството на журналиста Стефан Мавродиев.

Племенница е на един от основателите на Софийската опера Петко Наумов. През 1913 година започва да пее в детски любителски хор, а от 1921 година учи оперно пеене при Иван Вулпе в Държавната консерватория.

На 11 декември 1929 година дебютира в Софийската опера в ролята на Амнерис в операта „Аида“ от Джузепе Верди. Малко преди да завърши се жени за цигуларя Саша Попов.

След дипломирането си в София продължава обучението си в Милано, а след това в Париж при Фелия Литвин.

loading...

Първоначално започва да пее в операта на Бордо, а от 1931 година – в парижката Гран Опера, където емблематична нейна роля става Далила от „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс. През следващите години тя има голям успех както във Франция, така и в Италия, през работи в тясно сътрудничество с Фьодор Шаляпин.

След началото на Втората световна война Попова се връща в България и продължава да работи в Софийската опера.

След налагането на комунистическия режим няма възможност да работи в чужбина, като за последен път участва в две представления в Италия през 1947 година.

Продължава да работи до края на живота си, като през последните си години изпълнява ролята на Старата графиня в „Дама пика“ на Пьотър Чайковски.

Илка Попова умира на 30 май 1979 година в София.

Поклон пред паметта и!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!