Днес си спомняме за инж. Делчо Лулчев!

Инж. Делчо Лулчев е български строителен инженер, заслужил деятел на Българския туристически съюз.

Делчо Луков Лулчев е роден на 15 януари 1936 г. в Панагюрище. Завършва специалност „Промишлено и гражданско строителство“ в Инженерно-строителния институт в София през 1957 г. и започва работа в строителството на акумулаторния завод в Пазарджик. По-късно е групов ръководител при изграждането на Комбинат за цветни метали гр. Пловдив, където се проявява неговия талант на организатор от голям мащаб. През 1963 г. е назначен за началник на строежа на ТЕЦ – Русе, а през 1967 г. – на втория етап на Циментови заводи „Златна панега“.

През 1970 г. е назначен за началник на строежа на АЕЦ – Козлодуй. Под негово ръководство за първи път в световната практика са внедрени технически новости в строителството на атомни електроцентрали като създаване на противоземетръсна основа с льосоцимент; изграждането на основния корпус на централата с едновременно повдигане на покривната конструкция; изграждане на пристанище Козлодуй – най-голямото по поречието на р. Дунав и басейна на Черно море.

За високото качество и изпълнено в срок строителство е удостоен с най-високо държавно отличие. Бил е зам. министър на строежите и строителните материали, оказвал е неоценима помощ в общественото и лично строителство в Панагюрище.

loading...

Делчо Лулчев умира на 7 юни 1985 г. в Париж.

Поклон пред паметта му!

Източник: panagyurishte.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!