Днес си спомняме за българския юрист, проф. Живко Сталев!

Живко Стоянов Сталев е български юрист, автор на многобройни монографии, студии и статии, учебни помагала. Той е роден на 17 май 1912 година в Асеновград.

Първоначално започва да учи медицина, но не довършва обучението си.

През 1934 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Между 1937 г. и 1947 г. е последователно доброволен асистент по граждански процес, частен доцент и редовен доцент. През 1947 г. e избран за професор в Юридическия факултет на Софийския университет, където преподава граждански процес, търговско и държавно право. От 1963 г. е доктор на юридическите науки.

loading...

Бил е член-съдия на Софийския окръжен съд в периода 1937 – 1938 г. и на Околийския съд в Ихтиман през 1942 г.

Работи в Института по правни науки към Българската академия на науките, където е и заместник-директор от 1950 г. до 1954 г. и директор в периода 1972 – 1976 г.

Има съществен принос за развитието на арбитражното производство в България. Той е дългогодишен арбитър, а в продължение на 20 години и председател на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата. По-късно е и почетен председател на този съд.

Член-кореспондент е на Международната академия по сравнително право, почетен член на Международната асоциация по процесуално право и член на нейния управителен съвет, Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.

През 1990 г. е определен за председател на Централната избирателна комисия, която организира изборите за VII Велико народно събрание.

През 1997 г. е избран за председател на Конституционния съд на Република България. Шест години преди да изтече мандатът му, през 2000 г., се оттегля сам от заеманата от него позиция на председател на Конституционния съд поради напредналата си възраст.

Два пъти е награждаван с орден „Стара планина“.

Владее шест езика – английски, италиански, немски, руски, сърбохърватски и френски.

Автор е на двадесет и шест монографии в почти всички клонове на гражданското право, на пет учебника и на над триста студии и статии, а неговият курс „Българско гражданско процесуално право” е ненадминат и до днес.

През целия си живот проф. Сталев е не само именит правник, но и човек с високи морални изисквания към света и към самия себе си. Нека си припомним няколко думи, казани от него:

„…няма по-опасно зло за едно общество от корумпиран съдия. Защото съдията трябва да е безпристрастен, а корумпираният предварително е продал безпристрастието си“
и още:

„Държава без върховенство на правото е форма на организирана престъпност“.

Проф. Живко Сталев умира на 20 февруари 2008 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: legalbarometer.bg

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!