Днес си спомняме за българския психолог Спиридон Казанджиев!

Спиридон Казанджиев е български психолог и философ-идеалист.

Трудовете му са в областта на общата, възрастовата, военната психология, както и на философията, естетиката, логиката, литературната критика.

Спиридон Спасов Казанджиев е роден в 1882 г. в Севлиево. Следва в Софийския университет, а после в Лайпциг, където е студент на Вилхелм Вунд. Защитава докторат в Цюрихския университет. Работи като гимназиален учител.

Участва във войните за национално обединение 1912-1918 г. През Балканската война служи като подпоручик в 31 пехотен полк. По време на Първата световна война е преводач към 302 германска дивизия на Солунския фронт.

Доцент и професор в Софийски университет, действителен член на БАН. В университета освен по Психология Спиридон Казанджиев чете и лекции по Логика, Естетика (с упражнения), както и Наука за религиозното съзнание. Неговият студент Есто Везенков го описва като дружелюбен преподавател, човек с „широки интереси”

loading...

Спиридон Казанджиев умира на 13 май 1951 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!