Днес си спомняме за българския поет Владимир Голев!

Владимир Голев е български поет, драматург и писател-белетрист.

Владимир Иванов Голев е роден на 20 август 1922 година в Банско. Участва в нелегалната дейност на Работническия младежки съюз. През 1947 година става член на Българската комунистическа партия. През 1950 година завършва право в Софийския университет.Работи като редактор в Радио София от 1950 до 1950 г. и от 1956 до 1961 г. Редактор е във вестник „Студентска трибуна“, Сценарната комисия при Студия за игрални филми. Главен редактор на списание „Септември“.

Автор е на стихове, поеми, повести, романи, драми, очерци, мемоари, есеистика и на мемоарно-биографичната книга „Спомени за старата къща“.

Женен, има двама сина – Иван и Ясен.

loading...

Носител е на Димитровска награда за стихосбирката си „Мироздание“. Носител е на Голямата награда в конкурса за криминален разказ „Атанас Мандаджиев“.

Владимир Голев умира в София на 15 юли 2011 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!