Днес си спомняме за българския музикант и композитор Христо Недков!

Христо Недков е български музикант, музиковед, диригент и композитор

Христо Недков е роден на 1 февруари 1927 г. в с. Пресяка, Ловешко. С музика се занимава от ученическите си години, свири на цигулка, ръководи младежки хор. В Българска държавна консерватория / София / постъпва през 1950 г. Учи едновременно музикална педагогика и хорово дирижиране в класа на проф. Г. Димитров. Негови преподаватели са още проф. П. Хаджиев, проф. В. Стоянов, М. Големинов и други видни композитори.

През 1954 г. се завръща в Ловеч и започва работа с детски и смесени хорове, дирижира струнен оркестър, поставя оперети. Професионално съвместява ангажиментите си и като инспектор по пеене и музика и директор на музикалната школа. Дълги години е на административна работа в Съвета за култура – Център за художествена самодейност. Като композитор – песенник, Христо Недков се изявява още в студентските си години. Този творчески процес не спира и налице са много солови и хорови песни, обработки на автентични народни песни от Ловешкия край.

През 1990 г. сформира Смесен църковен хор „Евстати Павлов” при катедралния храм “ Света Троица“. Полага усилия за подбора на подходящи песнопения като ги аранжира за смесен хор. Написва музиката и на нови: „Яко да царя“, „Елице во Христа“ и др. Над 50 са публикациите му в различни издания, свързани с народното творчество, приемствеността и Люляковите музикални тържества “ Панайот и Любомир Пипков „. Безспорният принос на Христо Недков в развитието на традицията, културата, престижа на музикалния живот на Ловеч го прави една от емблематичните личности на този град.

Христо Недков умира на 27 януари 2010 г. в Ловеч.

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!