Днес си спомняме за българския краевед Илия Петков!

Илия Петков – Парорийски е един от най-известните български краеведи на Малко Търново и Странджа. Автор е на много книги за Странджа и региона.

Илия Петков е роден на 17 декември 1925 г. в гр. Малко Търново. Баща му Тодор Петков О’Махони, чиито родители са загинали по време на Преображенското въстание, е бил осиновен от ирландския филантроп Поиерс О’Махони и е отгледан в сиропиталището “Свети Маврикий” – София. Илия Парорийски носи името на вуйчо си Илия Бояджиев, убит през 1949 г. по процеса Трайчо Костов.

Илия Петков – Парорийски е завършил гимназия в Бургас и право в София. Заемал е след посмъртната реабилитация на вуйчо си различни обществени постове в Малко Търново. Бил е член на Консултативния комитет по осъществяване на програмата “Странджа” между 1980-1989 г., а също и член на Редакционния съвет на сборника “Странджа-Сакар”.

Писател – краевед. Има над 40 краеведски публикации за Малко Търново. Автор е на книгите “Илинденско-преображенското въстание” (1983), “Житейската новела на Илия Бояджиев” (1990), “Народен парк “Странджа” (1997), “Надникване в Странджа” (1999), “Българската мъжка гимназия в Одрин – д-р Петър Берон” (2001), “Диалог в майка ми” (повест, 2001), “Тракия – земя, поена с кръв и люляна в метежи” (2002) и други книги, издания на ИК “Меценатиздат – Никола Странджански” – Бургас.

Носител е на орден “Св.Св. Кирил и Методи” – І степен.

loading...

Илия Петков – Парорийски умира на 5 юни 2010 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: meridian27.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!