Днес си спомняме за българския историк Проф. Здравко Чолаков!

Здравко Чолаков е български литературен историк и критик. Професор по история на българската литература към Катедрата по българска литература при ФСлФ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Здравко Георгиев Чолаков е роден в Казанлък на 22.09.1941 г. Завършва гимназия в родния си град и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1966. В периода 1972-1984 г. е асистент в СУ, от 1984 г. е доцент, от 1992 г. – професор. Работи като редактор в редица периодични издания.

За пръв път печата през 1963 г. Защитава докторска дисертация на тема „Душата на художника: проблемът за творческата личност – човека на изкуството – в българската поезия и проза след Освобождението до наши дни“ (1991).

Неговите изследвания са предимно в областта на съвременната българска литература. Преведени са на полски, руски и други езици.

loading...

Автор е на: „Дебютната вълна. Проблеми на младата българска поезия и проза“, „Поети и време“, „Теоретични проблеми на българската антифашистка поезия“, „Философски проблеми на българската поезия“, „Душата на художника: проблемът за творческата личност“, „Христо Смирненски“, „Наблюдения“, „Съдбата на идеите в българската литература“, „Зрелището“, „Българската пейзажна лирика“, „Идеи и литература“.

Здравко Чолаков умира на 12 март 2014 г.

Източник: liternet.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!