Днес си спомняме за българския журналист и писател Стефан Груев!

Стефан Груев е български писател и общественик, дългогодишен журналист във френското списание „Пари Мач“, а също работил и в радио „Свободна Европа“, и в българската секция на Би Би Си.

Стефан Груев е роден на 22 май 1922 г. Баща му Павел Груев е началник на кабинета на цар Борис III и след присъда от Народния съд през 1945 г., е екзекутиран.

Майката, братът и сестрата на Стефан Груев са изселени в Добруджа. По това време самият Стефан Груев е в Женева, където следва право в Женевския университет. В продължение на десетилетия Груев остава в чужбина като политически емигрант.

Установява се в Париж, където през 1946-1947 година участва в основания от Г. М. Димитров Български националноосвободителен комитет, а след това в Съюза за защита правата на българските граждани, като през 1947 – 1948 г. е сред редакторите на неговото издание „Български народ“.

След това постъпва като репортер в списание „Пари Мач“. Сред личностите, които интервюира, са: Фидел Кастро, Вернер фон Браун и Мерилин Монро.

Между 1957 и 1977 г. завежда бюрото на списанието в Ню Йорк, САЩ. През 1963 година получава американско гражданство.

loading...

Груев е автор на осем книги на френски и английски език, три от които са преведени и издадени на български:

„Корона от тръни“, издадена през 1991 г., описва България по време на управлението на Борис III в периода между 1918 и 1943 година.

„Проектът Манхатън. Неразказаната история за атомната бомба и нейните създатели“, издадена на английски през 1967 г. и на български през 1998 г., разказ за Проекта Манхатън.

„Моята одисея“, автобиография, издадена през 2002 г., в която авторът разказва за детството, смъртта на баща си, живота в Париж и журналистическата си работа.

Прави репортажи в областта на океанографията, на науките за Земята и за произхода на Вселената. Той е и първият българин, стъпил на Южния полюс през 1970 г. като част от американската операция „Дълбок лед“

През 2002 г., по повод своята 80-годишнина, Стефан Груев е награден в България с орден „Мадарски конник“ – I степен, за приносите си в популяризирането на българската култура и история.

Съосновател е на Американския университет в Благоевград и е удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза“.

Стефан Груев умира на 2 май 2006 г. в САЩ

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!