Днес си спомняме за българския диригент и цигулар Влади Симеонов!

Влади Симеонов е български диригент, цигулар и музикален педагог, съосновател на българското симфонично дело.

Влади Георгиев Симеонов е роден на 23 май 1912 г. в Разград. На петгодишна възраст започва да свири на цигулка под ръководството на баща си. Едва 9-годишен взема участие в първия концерт на Разградския симфоничен оркестър.

През 1926 г. Симеонов е класиран на първо място от Комисията за прием на цигулари в Музикалната академия. Учи в класа по цигулка на Ханс Кох и Никола Абаджиев. На 16 години, през 1928 г., е избран да участва като оркестрант в Академичния симфоничен оркестър в София, основан от проф. Саша Попов и прераснал по-късно в Софийска филхармония. Продължава обучението си в класа по цигулка на Саша Попов и класа по оркестрово дирижиране на Цанко Цанков.

След завършването на Музикалната академия през 1934 г., Влади Симеонов продължава да свири в Академичния симфоничен оркестър до 1940 г. Следват специализации по оркестрово дирижиране в Римската музикална академия „Санта Чечилия“ при Бернардино Молинари и във Виенската музикална академия при Леополд Райхвайн. Специализацията във Виена завършва с дирижиране на два концерта пред виенската публика в световноизвестната зала „Музикферайн“.

Професионалната си диригентска кариера започва като основател на Симфоничния оркестър в гр. Пловдив – 1945 г. и на Симфоничния оркестър на Българското радио – 1951 г. В периода 1954 – 1962 г. Маестрото е диригент на Софийската филхармония.

loading...

Но безспорно името на българския диригент се свързва най-вече с първия и единствен по рода си детско юношески симфоничен оркестър – Филхармония “Пионер“, който той създава през 1952 г. и дирижира до последните дни на живота си. Оркестърът има концертни изяви в Русия, Белгия, Австрия, Германия, Италия, Бразилия, Франция, Швейцария, Англия, Шотландия, Мексико и САЩ. Филхармония „Пионер“ е носител на голям брой национални и международни отличия и получава световно признание. По личната покана на Генералния Секретар на ООН – Курт Валдхайм, на 10 декември 1979 г. в Залата на ООН в Ню Йорк Филхармония „Пионер“ изнася тържествен концерт пред представители на над 140 страни, закривайки Първата Международна година на Детето. На репетицията преди концерта присъства и пожелава да дирижира състава Ленард Бърнстейн. Възхитен, той написва: „Това не е „пионерски“ оркестър, това е върхът на цивилизацията!“.

Повече от половин век, Влади Симеонов влага знания, опит и творчески сили за изграждане на българското симфонично дело и българската диригентска школа.

Проф. Симеонов е основател на седем оркестрови състава:

  • Симфоничен оркестър на младите сили (1933 г.),
  • първия камерен оркестър в България, (1937 г.),
  • Хор и оркестър към ансамбъла на Народната милиция (1944 г.),
  • Пловдивския симфоничен оркестър (1945 г.),
  • Симфоничния оркестър но БНР (1951 г.),
  • Филхармония „Пионер“ (1952 г.)
  • Учебния симфоничен оркестър на Българска държавна консерватория, днес Академичен симфоничен оркестър на НМА

Паралелно с интензивната си звукозаписна дейност в БНР, концертната дейност със Софийската филхармония, с филхармония “Пионер“ и като гост-диригент на много европейски филхармонични оркестри, Влади Симеонов води клас по оркестрово дирижиране в Музикалната академия.

Проф. Симеонов посвещава 35 години от творческия си път на преподавателската си дейност в Музикалната академия. Свързан е с нея още от 1943 г. като лектор. През 1951 г. става доцент по оркестрово дирижиране, а от 1964 г. е професор. Неговият клас са завършили известните днес български диригенти Александър Владигеров, Борис Хинчев, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Емил Чакъров, Михаил Ангелов, Росица Баталова.

Дългият творчески път на концертния подиум донася на Влади Симеонов много успехи и признанието на музикалната публика, критика и общественост в България и в чужбина като гост-диригент на престижните европейски симфонични оркестри. Най-големите му успехи обаче са свързани със създадената и ръководена от него детско-юношеска филхармония „Пионер“. Оркестърът е лауреат и носител на златни медали от IV-ти и V-ти републикански фестивали на художествената самодейност в България, награден е с орден „Кирил и Методий“ и грамоти от Министерството на културата. Детско-юношеската филхармония е класирана като безспорен фаворит на I – во място на Международните фестивали на “Младежките оркестри и изпълнителското изкуство“ в Швейцария – 1970 г., Шотландия и Англия – 1974 г., Италия – 1982 г.

Филхармония „Пионер“ е носител на Извънредната награда с Почетен диплом за изключителни артистични постижения и Златен медал на конкурса на името на Херберт фон Караян през 1974 г. в Берлин. През 1981 г. оркестърът е поканен да изнесе тържествен концерт в Залата на ЮНЕСКО в Париж, с който биват открити Дните по случай 1300 години от създаването на Българската държава, а през 1984 г. открива Конгреса за естетическо възпитание на ЮНЕСКО в Рио де Жанейро.

Лондонският национален музей притежава биография на проф. Влади Симеонов и две касети с музикални записи на филхармония „Пионер“.

Влади Симеонов умира на 16 януари 1990 г. в град София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!