Днес са родени Братя Аргирови!

Братя Аргирови е български дует от поп изпълнители.

Благовест и Светослав Аргирови или Братя Аргирови са близнаци, родени на 23 април 1959 г. в Пловдив.

И двамата завършват Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив, но с различни специалности: Благовест свири на виолончело, а Светослав – на пиано.

Още от ранна възраст привличат вниманието като певци – солисти са на хор „Детска китка“ в Пловдив. Участват с голям успех в операта на Бенджамин Бритън „Малкият коминочистач“ (постановка на Държавната опера в Пловдив).

loading...

В поп-музиката дебютират като дует „Вега“ на Младежкия конкурс за забавна песен в София през 1981 г., но на следващата година се преименуват на сегашното си име „Братя Аргирови“.

Първият им запис в Българското радио е „Ненужен“ (кавър версия на песента „Illussion“ на групата Имаджинейшън в края на 1982. Песента бързо се превръща в шлагер и ги прави изключително популярни.

Оттогава датира изключителното им сътрудничество с Кирил Иванов – „Мъглата“ (звукооператор в радиото). С редица танцови хитове те се утвърждават сред най-известните изпълнители в българската поп-музика през 80-те. С тях започва кариерата си Соня Васи.

Между 1983 и 1986 г. участват в различни фестивали в Братислава и Дрезден и дори оглавяват диско класация в Унгария. След 1989 г. заминават да работят по клубове в скандинавските страни, Австрия, Швейцария и Германия. Благовест изкарва известно време в Италия, а Светослав учи пеене при Рени Бръмбарова.

Възраждат популярността си в България през 1997 с „Гот е“, пилотен сингъл на албума „Най-доброто и най-новото“. През 1998 Благовест записва албум в Норвегия, а Светослав издава първия си самостоятелен максисингъл „Без заглавие“, в който използва музика от операта на Джоакино Росини „Отело“.

Изпълняват с Росица Кирилова песента „Избрах нарочно вас“ към популярния детски сериал „Васко да Гама от село Рупча“ (1986).

Музика за тях са писали Тончо Русев, Зорница Попова, Иван Пеев, Александър Йосифов, Атанас Косев, Стефан Димитров, Найден Андреев, Вили Казасян, Морис Аладжем, Митко Щерев, Мария Ганева и др.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!