Днес рожден ден празнува „Човекът-радио“ Тома Спространов!

Честит рожден ден на Тома Спространов!

Тома Спространов е популярен български радио и телевизионен водещ. Роден е на 14 август 1941 г. в град Пловдив. Дълги години е музикален редактор и водещ на предавания по Радио „Пловдив“ и програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, както и на телевизионни предавания, и през годините налага свой начин и стил на поколения българи.

Той е един от многото популяризатори в България на изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, „Щурците“, ФСБ, „Сигнал“ и други и има съществен принос за популяризирането и познаването на българските и чужди изпълнители. В знак на уважение е наричан „Човекът-радио“

Първото предаване, в което Тома Спространов работи още в началото на 60-те години, е „По крилете на песента“ на Радио. В началото предаването има времетраене от 15 минути, по-късно прераства на половин час и се преименува на „Добър ден“. Други рубрики, в които Тома Спространов работи в този период като музикален редактор, са „Минута за джаз“ и „Нашият диско клуб“.

От 1 януари 1967 г. те са обединени в програмата „Любопитно петолиние“, където е радиоводещ. Спространов успява да пуска повече западна музика (считана тогава за „упадъчна“) и затова е определян като „първият музикален дисидент“ в България. Днес в „Любопитно петолиние“ превес има българската музика, а гости в студиото винаги са любими изпълнители. „Любопитно петолиние“ продължава да се излъчва по Радио Пловдив всяка неделя. Тома Спространов обявява, че ще кандидатства за Книгата на рекордите „Гинес“, тъй като не е открил музикално радиошоу, което да се е задържало по-дълго в ефир.

loading...

Предаването „Пулсиращи ноти“ звучи в ефира на „Хоризонт“ без прекъсване от 4 януари 1979 г с водещ Тома Спространов. Замислено като предаване за танцова музика, постепенно „Пулсиращи ноти“ започва да разширява своя диапазон и включва блус, кънтри, рок и всички нови модни течения. Предаването представя новото и нечутото от българската сцена, премиери на албуми, както и премиери на чуждестранна музика в договори с различните фирми представителки на западните гиганти. Тома Спространов води още рубриките „Томи представя“ и „Любими до болка“ и е бил музикален редактор на обедния блок „12+3“.

През 90-те години Спространов участва често в предавания на българската редакция на Би Би Си. Той работи с Павлина Джоунс, Андрей Владов и покойната Бети Елиезер в популярното Поп шоу на българската редакция на Би Би Си и неделното шоу на редакцията „Мега час“, отразяваващо концертния живот в Лондон.

Водещ е и на телевизионните предавания „Томи представя“ по телевизия Евроком България, „Рок & Хеви с Тома Спространов“ по Военния телевизионен канал.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!