Днес рожден ден празнува писателят Боян Ангелов!

Честит рожден ден на Боян Ангелов!

Боян Ангелов е български писател, роден на 27 август 1955 г. в гр. Панагюрище. Завършил е Софийски университет “Св. Климент Охридски” – специалностите философия и българска филология.

Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и Радио, аспирантура в института за философски изследвания при БАН със защитен докторат.

От 1990 до 2002 г. е главен редактор на сп.”Читалище”. Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, а сега – председател на фондация “Читалище-1870”, издател на сп. “Читалище”.

От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария, където завършва Академията за педагогически науки и социална психология с признат докторат.

loading...

Преподава и специализира в областта на гьотеанистиката, антропософската естетика, историята на философията, социалната и педагогическа психология.

Автор е на 20 стихосбирки на български език. Негови творби като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания са превеждани на редица езици: руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, фламандски, норвежки, японски, арабски и др. Превежда от немски, руски, френски и гръцки.

Работи като директор на издателство „Български писател”

Боян Ангелов е носител на няколко награди:

Носител е на Националната награда за литература „Захарий Стоянов“, учредена от едноименното издателство (2016)
Носител е на Националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ (2016)
Носител е на Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов“ (2017)
През 2017 г. е номиниран от дружествата на писателите в Пазарджик и Хасково към Съюза на българските писатели за наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ на Община Сливен, но за носител е избран актьорът Ивайло Христов.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!