Днес рожден ден празнува Крум Дончев!

Честит рожден ден на Крум Дончев!

Крум Дончев е български автомобилен състезател, един от най-популярните пилоти в България. Състезава се с автомобил Ford Fiesta R5. Четири пъти рали шампион на България (2003, 2004, 2009, 2010).

Един от едва тримата българи, победители в Рали България (2008, 2014), печели два пъти, веднъж зад волана на състезателен автомобил Пежо 207 S2000, и веднъж с Ford Fiesta R5, като и двата пъти навигатор му е Петър Йорданов.

Шампион на европейска рали трофи купа на ФИА за 2014 година.

loading...

От средата на Сезон 2013, Дончев и Йорданов се състезават със състезателен автомобил Форд Фиеста R5

Крум Дончев е роден на 6 септември 1978 г. в София, в семейството на бившия дългогодишен рали пилот Георги Дончев.

Средното си образование завършва в столичен механотехникум, специалност „Ел. машини и апарати“.

Още от малък е запален от автомобилният спорт. Първата му страст са картингите, но не участва официално в състезания.

През 1995 година, заедно с друга бъдеща звезда в рали спорта – Димитър Илиев, започва да посещава постоянно състезания, където помага на екипажите в подготовката за състезания.

След като завършва гимназиалното си образование, записва висше училище, а именно в Национална Спортна Академия. Завършва академията с висше образование, степен „магистър“.

Своята забележителна спортно-състезателната кариера Крум Дончев започва през 1999 г., като участва в шампионата на Купа-Шкода Октавия, като взема участие в 8 състезания. В края на шампионата завършва втори в класирането за „Младежка купа“.

През 2000 г. участва с „Пежо-306“ в шампионата на Европа и България на рали, както и националния шампионат на писта. Първи навигатор му е Румен Манолов (остава с него в продължение на 4 години).

През 2001 г. Печели Източноевропейската купа.

През 2006 г. Крум Дончев се състезава с автомобил Субару Импреза Н12, произведен от „Продрайв“ – Англия – пълна международна спецификация. В края на сезон 2006, „Donchev Sport“ извоюва най-големия си успех – заедно със Стойко Вълчев стават европейски вицешампиони

През 2008 г. Става едва третия български пилот, спечелил старт от най-престижното рали в страната – Рали България, зад волана на Пежо 207 S2000. След това печели рали Стари столици, рали Сливен и рали Твърдица. Печели „Рали Сърбия“.

През същата година печели Източноевропейската купа.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!