Днес рожден ден празнува българският режисьор Дора Винарова!

Честит рожден ден на Дора Винарова!

Дора Винарова е родена в Русе на 29 август 1926 г. Завършила гимназия през 1945 г. в Плевен.

През 1954 г. Завършва операторско майсторство в Държавното киноучилище в София. Работи като оператор в Студия за научнопопулярни филми в София, а от 1959 до 1982 година – като режисьор в Студията за хроникални и документални филми и Студията за телевизионни филми “Екран”.

Дора Винарова е режисьор на десетки кинопрегледи и документални филми, като на много от тях е и автор на сценариите.

През 1967 година Дора Винарова печели “Сребърна роза” на кинофестивала във Варна за късометражния филм “Импровизация” – за джаз квартета на Милчо Левиев “Джаз-фокус 65”, музикална филмова импресия, която по същество е един от първите музикални клипове.

loading...

През 1971 година филмът “Гигант край Дунава” е удостоен с грамота в раздела за късометражни рекламни филми на Международния кинофестивал във Венеция.

Повечето от филмите на Дора Винарова са документални импресии, които чрез изкуството на езика на киното разкриват с проникновение действителността и майсторски акцентират върху човешките ценности и красивото в живота. А създадените от нея филмови творби с историческа тематика, към които има особен афинитет, се отличават с дълбоко проучване на фактите, в тях има истински кинематографически открития от гледна точка на историческата истина и интерпретацията на историческите аргументи.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!