Днес родена българската журналистка и писателка Зденка Тодорова!

Зденка Тодорова е българска журналистка и писателка, председател на Хелзинкския комитет за защита правата и свободите на българите в Сърбия, общественик от средите на българското малцинство в Сърбия.

Зденка Кирилова Тодорова е родена на 21 март 1960 г. в Цариброд, Западните покрайнини. Дъщеря е на просветния деец Кирил Тодоров. Завършва средното си образование в Царибродската гимназия, след което следва българска филология в Белградския университет. Известно време работи като журналист в българското литературно списание „Мост“, издавано в град Ниш.

През 1990 г. е сред учредителите на Демократичния съюз на българите в Югославия, който по-късно напуска. През 1997 г. създава правозащитната организация „Хелзинкски комитет за защита правата и свободите на българите в Югославия“.

Като писател и публицист Зденка Тодорова е автор на няколко книги и документрален филм.

loading...

Библиография:

  • „Венчална рокля“,
  • „Ябълка в килия“,
  • „Докосване до духовните светилища в Западните покрайнини“,
  • „Взривената памет“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!