Днес почитаме Св. мъченик Нестор! Има строги забрани и за жените, и за мъжете!

На 27 октомври православната църква почита Св. мъченик Нестор. Храбрият момък е този, който е убил жестокият гладиатор Лий с благословията на Свети Димитър Мироточиви.

Житието на светеца ни връща във времето на Римската империя и управлението на Максимиан (285 – 305 г.), който бил един от най-жестоките гонители на християните. Той често организирал гладиаторски игри, в които прочутият му боец Лий се биел с християните.

Окрилен от силата на Св. Димитър и закрилян от Христос, Нестор решил да се изправи срещу жестокия и непобедим Лий. В неравната схватка той се оказал в храбростта си по-силен и победил гладиатора. Разгневен от това Максимиан заповядал да посекат с меч Нестор, а Димитър да пронижат с копие.

Този ден е известен сред народа като Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене), това е народен празник с езически произход. Празнува се в деня на Св. мъченик Нестор (27 октомври) и по-рядко на 24 ноември (Св. Катерина). Легендите са много. Според една Св. Нестор промушил с копие корема на боеца Лий и оттам изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкнали на белия свят от самия дявол, когато помирисал тамян.

По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазва с кал или тор огнището и пода на зимника.

loading...

На Мишкин ден жените не бивало да използват остри предмети, да режат с нож или ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби.

В някои краища на България на този празник се приготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали у дома, за да не ядат мишките хляба на хората.

И за мъжете има някои забрани през тези дни – да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Вярва се, че ако в някоя къща се появят много мишки, значи в нея има кражба, т.е. някой от къщата краде и изнася навън.

Обредна трапеза за Мишинден е курбан от овче месо, гювеч, яхния от пиле, пита с ябълки, варена царевица, печени ябълки, тиква.

Източник: blitz.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.