Днес почитаме паметта на митрополит Григорий Доростолски и Червенски!

Григорий Доростолски и Червенски е висш български духовник, Доростолски и Червенски митрополит на Българската екзархия от 1872 до 1898 година.

Григорий е роден през 1828 година в Сороки, Молдова, тогава в Руската империя със светското име Георги Немцов. От ранна възраст се подготвя за монах и през 1846 е изпратен на обучение в Хилендарския манастир в Света гора. Там се запознава със заточения привърженик на българската църковна независимост Иларион Макариополски. От 1855 служи в българската църква „Свети Стефан“ в Цариград и преподава в българското училище в града. През 1866 става архимандрит.

След официалното създаване на Българската екзархия през 1870 Григорий участва активно в нейното учредяване и в избора на пръв български екзарх. През 1872 става митрополит на Доростолската и Червенската епархия със седалище в Русчук. След започването на бунтовете в Босна и Херцеговина през 1875, призовава населението да изпълнява „верноподаническите си задължения“.  След Освобождението участва в Учредителното събрание през 1879 като привърженик на Консервативната партия.

От 1884 е действителен член на Българското книжовно дружество

loading...

Григорий Доростолски и Червенски умира на 16 декември 1898 г. в Русе.

Източник: wikipedia.org

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!