Днес почитаме паметта на Кръстьо Пишурка!

Кръстьо Пишурка е български учител, театрален деец, преводач, поет и народен будител.

Кръстьо Стоянов Пишурка е роден във Враца през 1823 г. Получава добро образование и учителства в Лом. На 12 декември 1856 г. организира там второто театрално представление в България, (Сава Доброплодни в Шумен поставя първото 5 месеца по-рано) с постановката на преведената от него пиеса „Многострадална Геновева“. Другата пиеса „Велизарий“, която подготвя, става причина да бъде арестуван от турските власти.

Освен тези 2 пиеси Кръстьо Пишурка превежда редица творби от сръбски език. Автор е и на лична поезия, която публикува в периодичния печат и като самостоятелни книги, но „талантът му е съвсем скромен, стихотворенията са лишени от качества и са сред типичните стихоплетски изяви на просветителския (даскалски) тип поезия“.

Кръстьо Пишурка умира на 6 януари 1875 г. в Лом.

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!