Днес почитаме паметта на йеросхимонах Пахомий Зографски!

Пахомий Зографски е изтъкнат български православен монах, дългогодишен библиотекар на Зографския манастир на Света гора.

Пахомий Зографски е роден на 16 септември 1922 година в родопското село Лилково със светско име Иван Григоров Вълчев. През 1946 г. постъпва в Троянския манастир. Там се запознава с габровския индустриалец, общественик и дарител Кольо Карагьозов, син на Васил Карагьозов (Вениамин Схимонах, секретар от Зографски манастир).

През 1950 г. е подстриган за монах в Троянския манастир от игумена архимандрит Климент. В манастира изпълнява послушание като клисар.

На 1 август 1953 година Пахомий Зографски е назначен за игумен на манастира „Свети Седмочисленици и Свети Дух“, край Годеч, Софийско.

На 27 октомври 1960 година, на празника на Света Петка е ръкоположен за йеродякон в храма „Света Петка“, София, от епископ Йосиф Знеполски. На 1 ноември 1960 година, деня на Свети Иван Рилски, йеродякон Пахомий е ръкоположен за йеромонах в „Свети Николай“, София, отново от епископ Йосиф.

loading...

От 10 септември 1966 г. до смъртта си на 10 март 2008 г. Пахомий Зографски пребивава само в Зографския манастир. Йеросхимонах Пахомий спасява два пъти Зографски манастир, за да остане той български.

Първият път е, когато от управата на Света гора са искали да подменят печата на манастира – на него пишело, че манастирът е “славянобългарски”.

Вторият критичен момент е, когато монасите са били под критичния минимум от 6-има монаси, а според Устава на Света гора тогава монасите не могат да извършват богослужение.

Тогава – през 60-те години – игуменът е бил румънец и той е подготвял в Зографския манастир да дойдат румънски монаси. Тогава Пахомий Зографски е отказал да подпише протокола за назначаването им.

Йеросхимонах Пахомий Зографски е попадал и в ареста – заради “Славянобългарская история” на Паисий, когато се разбира, че в библиотеката на Зографския манастир е останало копието, а оригиналът е в България, и полицията го арестуват.

Помагат му адвокат Влахос, който дълго време е бил подуправител на Света гора, и шефът на полицията на Атон ген. Маргаритас.

Монах Пахомий Зографски умира на 10 март 2008 година в Зографския манастир.

Поклон пред паметта му!

Източник:  bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!