Днес почитаме паметта на генерал-лейтенант Александър Танев!

Александър Танев е български офицер (генерал-лейтенант), инспектор на конницата (1913-1915), командир на кавалерийската дивизия (октомври-ноември 1915), началник на 1-ва дивизионна област до 1916 година.

Александър Андреев Танев е роден на 1 септември 1864 година във Велес, тогава в Османската империя. Завършва в четвъртия випуск на Военното училище в София през 1883 година.

Учи право в Хайделбергския университет и завършва успешно в 1889 година. Връща се в България и постъпва на редовна военна служба в Лейбгвардейския ескадрон.

През Сръбско-българската война в 1885 година е командир на щандартен взвод от ескадрона и съответно ординарец на княз Александър Батенберг, но по-късно се присъединява към ескадрона си на бойното поле и взима участие в боевете при Сливница, Цариброд и Пирот.

На 24 март 1886 година Александър Танев е произведен в чин поручик, а след две години през 1888 – в чин ротмистър.

loading...

Служи като прокурор и председател на Пловдивския военен съд (1901 – 1902), а след това става командир на 1 кавалерийски дивизион. На 24 септември 1904 година е произведен в полковник. От 1903 до 1907 командва 3-и конен полк, по-късно до 1909 година 3-та конна бригада.

От 1909 до 1912 година Александър Танев е командир на 2-ра конна бригада с която, като част от Кърджалийския отряд, взима участие в Балканската война. Бригадата формира Сборната конна бригада на за чийто командир е назначен полковник Танев и води бойни действия по долината на Марица от Димотика до Дедеагач.

На 14 ноември 1912 войските на полк. Александър Танев (конната бригада и 2-ра македоно-одринска бригада) заемат позиции при село Теке и след двучасов артилерийски обстрел принуждава Мехмед Явер паша да търси примирие.

Води лично преговорите за капитулация. На 14 ноември вечерта тускеят паша и полк. Танев подпсват документа за капитулация. Това става на позицията при споменатото българско беломорско село Теке.

На другия ден – 15 ноември 1912 година (стар стил) Мехмед Явер паша с командвания от него турски Кърджалийски корпус официално се предават на Началника на българския Кърджалийски отряд и командващ Македоно-одринското опълчение генерал Генев.

През Междусъюзническата война Танев е командир на Босилеградския отряд, който свързва 1 и 2 армия. В периода 1913 – 1915 година е инспектор на конницата. През 1914 година е произведен в генерал-майор.

В Първата световна война през октомври и ноември 1915 година командва кавалерийска дивизия и с нея се сражава при родния му Велес, Прилеп и Битоля. По-късно става началник на 1 Софийска дивизионна област (1915 – 1916) и на Драмската военноинспекционна област (1918).

След края на войната излиза в запаса и се занимава с частна адвокатска практика.

Генерал-лейтенант Александър Танев умира на 16 септември 1932 година в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!