Днес почитаме паметта на българския художник Атанас Гюдженов!

Атанас Гюдженов (24 октомври 1847 — 12 декември 1936) е български художник-иконописец. Баща е на художника Димитър Гюдженов.

Самоук художник, Атанас Гюдженов се учи да рисува, като през детството си помага на своя братовчед Стефан Андонов при изписването на пловдивските църкви „Свети Иван Рилски“ (1864) и „Свети Константин и Елена“ (1865-1866), както и на църкви в Асеновград, Перущица, Хасково и околните села. В периода 1873-74 г. чиракува и при Станислав Доспевски. През 1874 г. и самостоятелно изпълнява стенописите на пазарджишката църква „Св. св. Константин и Елена“.

След Освобождението Гюдженов се установява в Стара Загора, където продължава да рисува икони и се изявява и като сценограф. Автор е на декорите и костюмите за пиеси на местния театрален колектив и сам приема да изпълнява актьорски роли.

Атанас Димитров Гюдженов умира на 12 декември 1936 г. в Стара Загора

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!