Днес почитаме паметта на българския революционер Симеон Сиин!

Симеон Сиин с псевдоним Крумски е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Симеон Костов Кръстев Сиин е роден на 12 май 1863 година в костурското село Мокрени, тогава в Османската империя, днес Варико, Гърция. Брат е на Никола Сиин. Учи до IV отделение в родното си село на гръцки език. Като дете заминава с баща си Коста за Варна, България, където се занимават с търговия с плодове и зеленчуци. След три години Коста се връща в Мокрени и бизнесът е поет от Симеон. След пет години Симеон напуска Варна, връща се в Мокрени и се жени. След година отново заминава за Варна, където със съдружник развива бизнес с лозя и дюкяни.

Повикан е войник и служи в Осми пехотен приморски полк. След два месеца бяга от войската с кораб за Цариград, където се установява на работа, а имотите са продадени от съдружника му. В 1888 – 1889 година в Цариград влиза в революционен комитет. Заминава за Солун, където държи лавка в двора на турска казарма. Арестуван е по подозрения в революционна дейност. Освободен е, но му е забранена до държи магазина си и той заминава за Мокрени.

След две година заминава за Кавала, където със съдружник се занимава с млекарство и гостилничарство и натрупва доста пари. Купува къщи в центъра на града и строи нови. Получава добро име пред властите и защитава пред тях нуждаещите се от помощ българи в града.

loading...

Влиза във ВМОРО в 1895 година. В Кавала създава комитет на организацията и покръства над 150 българи от града и околните села, предимно градинари, тютюневи работници и зидари от Костурско и особено от Нестрам. Поддържа връзки с ръководителя на Серския революционен окръг, Яне Сандански.

По време на Илинденско-Преображенското въстание е началник на Мокренския център и участва в превземането на Невеска и Клисура. След разгрома на въстанието обикаля из планините с хора от Мокренската чета и в късната есен минава гръцката граница и от Атина с параход пристига във Варна. Работи една-две години и успява да отвори малка гостилничка. В 1909 година получава парализа.

Умира на 20 февруари 1929 година.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!