Днес отбелязваме рождението на Хачо Бояджиев!

Доктор Хачо Кирилов Бояджиев (с лично име по рождение Имре и с бащина фамилия Соколов, а след осиновяване с имена Хачадур Крикор Бояджиев) е български телевизионен, театрален и кинорежисьор и генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) от 23.06.1995 до 07.06.1996 г.

Известен е като дългогодишен режисьор на празничните новогодишни програми на БНТ и на телевизионни театрални пиеси, сред които се откроява постановката на „Криворазбраната цивилизация“ по класическата пиеса от Добри Войников. Наричан е създател на българския мюзикхол.

Макар по някои официални данни да е роден в София, според редица източници (включително позоваващи се на БНТ) е роден в Нови пазар на 20 януари 1932 г.

В интервю по случай неговия 80-годишен юбилей (3 месеца преди смъртта му) той разказва как 12-годишен научава, че е осиновен. Всъщност е бил роден като извънбрачно дете на имигрирала 17-годишна унгарка от българина Димитър Соколов. Нейните родители налагат детето да бъде осиновено и 6-месечният Имре е даден на бездетното дотогава семейство на богаташа от арменски произход Кирил (Крикор) Бояджиев в Нови пазар, където отраства. След смъртта на баща му (1967) открива документ за своето осиновяване (издаден в Скопие) и среща рождената си майка.

loading...

Живее доста до 40-та си година в Западна Европа и Америка, после записва (1951) и завършва „Математика“ в Софийския университет. Завършва „Театрална режисура“ в НАТФИЗ през 1958 г. Защитава докторат по телевизионна и кинорежисура в Англия. Директор е на БНТ в периода 1993-1995 г.

В последните си години, до смъртта си, режисира предаването „Полет над нощта“, излъчвано всеки петък срещу събота по БНТ 1, БНТ Свят и Военния телевизионен канал.

Комисията за разкриване на досиетата установява през 2008 г. неговата принадлежност към структурите на Държавна сигурност в периода 1958-1971 г. под псевдонима „Кръстю“.

Избран е за академик от възстановената Българска академия на науките и изкуствата на 1 юни 2008 г.

През 2002 г. Стилиян Иванов прави филма „Незавършена история“ за Хачо Бояджиев, който се излъчва по БНТ.

Бояджиев умира на 23 април 2012 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!