Днес отбелязваме рождението на подполковник Андрей Букурещлиев!

Андрей Букурещлиев е български офицер (подполковник).

Андрей Атанасов Букурещлиев е роден на 18 октомври 1857 г. в село Плевня, Драмско (днес Петруса, Гърция). Между 1873 – 1876 година учи в класното училище в село Либяхово при изтъкнатия просветен деец Атанас Поппетров.

Завършва Военното училище в София през с първия випуск през 1879 година и постъпва на служба в Българската войска. През 1885 година завършва стрелковата школа в Москва.

През Сръбско-българската война в 1885 година командва опълчението в Царибродската околия, 4-и пехотен плевенски полк и Долноневлянския отряд, който прикрива направлението Пирот – Суково – Врабча – Трън – Брезник.

Взема участие в боевете при Мало Малово и Бански дол (2 ноември) и Сливнишкото сражение (5 – 7 ноември). При Пиротското сражение войските командвани от капитан Букурещлиев са в резерва на Главния отряд.

loading...

След войната Андрей Букурещлиев служи във Военното училище и през 1889 година е уволнен от армията като окръжен войнски началник в Бургас. Работи като общественик и търговец в Пловдив.

Взема участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата и Първата световна война (1915 – 1918), след края на която през 1920 г. е уволнен.

Андрей Букурещлиев е брат на композитора Ангел Букорещлиев и на Ботевия четник Сава Букурещлиев, баща на юриста Атанас Букурещлиев и пианистката Дора Букорещлиева и дядо на пианиста Андрей Букурещлиев

Андрей Букурещлиев умира на 13 февруари 1925 г. в София

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.