Днес отбелязваме рождението на композитора Асен Карастоянов!

Асен Карастоянов е български композитор, диригент и педагог. Роден е на 3 юни 1893 г. в Самоков в чиновническо семейство.

Асен Павлов Карастоянов учи флейта в Музикалното училище в София (1914-­18 г.). Продължава образованието си във Висшето музикално училище в Берлин със специалностите флейта при Е. Прил и хармония при П. Юон (1921-­22 г.). През периода 1923­-29 г. е диригент на духови и симфонични оркестри в Асеновград и Перник. Специализира композиция в Париж в Ecole Normale при П. Дюка и контрапункт в Schola cantorum при П. льо Флем (1930-­31 г.). Учи в Лайпцигската консерватория теория на музиката при З. Карл-Егерт и композиция при Г. Рафаел (1932 г.). След завръщането си в България е преподавател по музикална теория в ДМА (от 1933 г.), професор (1945-­58).

Асен Карастоянов е автор на музикално-сценични произведения; кантати и други хорово-оркестрови творби; симфонии и други пиеси за симфоничен, духов, струнен, мандолинен оркестър; камерна музика; хорови песни; забавна и танцова музика; пише транскрипции и оркестрации. С популярност се ползват неговите пет оперети, а след 1944 г. ­ неговите масови песни (“Бригадирски”), които до края на 80-те години са сред най-изпълняваните в жанра. Носител е на много национални отличия и ордени.

Автор е на теоретични трудове, учебници и статии.

loading...

Асен Карастоянов умира на 8 септември 1976 г. в София.

Източник: ubc-bg.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!