Днес отбелязваме рождението на Кирил Шиваров!

Кирил Шиваров е български скулптор и архитект. Роден е на 15 юли 1887 г. във Варна. Баща му е мебелист и дърворезбар, създал мебелите в двореца Евксиноград и иконостаса на Катедралата, а чичо му – лютиер, печелил престижни конкурси в Европа.

Учи в пражкото Художественото училище за приложни изкуства и специализира в Художествената академия във Виена (1920 – 1923 г.) при проф. Едмунд Хелмер. През май 1917 г. става първият български автор, който открива самостоятелна скулптурна изложба в България.

През 1919 г. ръководи курс по декоративна скулптура в родния си град. На 5 септември 1920 г. в бюфета на Морската градина във Варна се провежда втората му самостоятелна изложба. През 1923 г. Шиваров и художникът И. Радинов правят съвместна изложба във Варна. През същата година той е избран в ръководството на Дружеството на художниците в града. Сред най-известните му творби в гр. Варна са скулптурите, украсяващи Икономическия университет във Варна, Фонтанът на сирените (1928) в Морската градина, скулптурите върху сградата на Софийска банка на ул. „Преслав“, Паметника на граничаря в Морска градина (Варна), украсата на Варненски аквариум, бившите хотели „Морско око“ и „Ню Йорк“ и много други.

От 1928 г. Шиваров живее в София. От този период са много от най-известните му творби:

loading...
  • Статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет;
  • Лъвската фигура на паметника на връх Шипка;
  • Фонтанът със сирените в Морската градина в град Варна;
  • Паметникът на хан Аспарух на Аспаруховия вал;
  • Скулптурите, украсяващи сградите на БНБ, Народния театър “Иван Вазов“, Софийската градска библиотека, Съдебната палата, Министерството на благоустройството и др.

Скулпторът умира на 26 март през 1938 г. в София, по време на работа, при падането на капител за сградата на Съдебната палата.

Съдбата на неговото творческо наследство е незавидна. След смъртта на Шиваров името му потъва в забрава, част от творбите на скулптора изчезват, други се рушат.

Кирил Шиваров няма деца. Неговият племенник, капитан Йордан Шиваров, живее във Варна.

На 29 декември 2015 г. във Варна е открит паметник на скулптора в градинката до Търговската гимназия.

Източник: galleryloran.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!