Днес отбелязваме рождението на генерал-майор Тодор Митов!

Тодор Митов е български офицер (генерал-майор), началник на 8-ма пехотна тунджанска дивизия по време на Първата световна война.

Генерал Тодор Митов е брат на българските офицери генерал-майор Георги Митов, подполковник Александър Митов и майор Захария Митов.

Тодор Зафиров Митов е роден на 19 септември 1865 г. в Самоков. През 1885 г. завършва Военното училище в София, като на 30 август е произведен в чин подпоручик.

През 1896 г. завършва и Генералщабна академия в Белгия.През Сръбско-българската война (1885) е командир на 4-та рота командва 4-та рота от 2-ри пехотен струмски полк и радомирската опълченска дружина. Сражава се при Брезник и Пирот.

loading...

Старши адютант е в Първа пехотна софийска дивизия (1899 г.), началник-щаб на 1-ва бригада от Втора пехотна тракийска дивизия и началник-щаб на Трета пехотна дивизия (1906 г.). На 15 октомври 1908 г. е произведен в чин полковник. Служи като командир на Девети пехотен пловдивски полк (1909 г.) и началник на Военното училище (1911 г.).

През Първата балканска война командва 1-ва бригада от Седма пехотна рилска дивизия и участва в боевете при Булаир. По време на Междусъюзническата война (1913 г.) воюва със сърбите при Кочани, Струмица и Калиманци.

След войната е начело на 1-ва бригада от Шеста пехотна бдинска дивизия (1914 г.), ръководи отдел “Военноучебни заведения” (1915 г.).

През войната е начело на Осма пехотна тунджанска дивизия в състава на Първа българска армия, воюва на Македонския фронт при Скопие, Битоля, Охрид и завоя на р. Черна. През 1916 година преминава в запаса.

Генерал-майор Тодор Митов е награден с:

  • Военен орден „За храброст“ III степен, 2-ри клас
  • Княжеский орден „Св. Александър“ IV степен с мечове отгоре
  • Народен орден „За военна заслуга“ с военни отличия

Генерал-майор Тодор Митов умира през 1951 година.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!