Днес отбелязваме рождението на генерал-майор Никола Бочев!

На днешната дата 25 декември, отбелязваме рождението на Никола Бочев!

Никола Димов Бочев е български офицер (генерал-майор).

Никола Димов Бочев е роден на 25 декември 1858 г. в Карлово. През 1878 г. постъпва в командата на волноопределяющите се. През 1879 г. завършва в първия випуск на Военното училище в София с чин подпоручик. Зачислен е в учебния румелийски батальон на Източнорумелийската милиция. След това Бочев служи в 8-ма пехотна ямболска дружина и щаба на Източнорумелийската милиция. На 9 юли 1881 е произведен в чин поручик, а на 8 март 1884 в чин капитан. От 7 до 9 септември 1885 г. временно командва 1-ва запасна рота в Пловдив. На 9 септември 1885 г. е назначен за командир на Първа хасковска дружина от Търново-Сейменския отряд.

През Сръбско-българската война (1885) дружината която командва, в началото на войната остава на турската граница, а след това участва в овладяването на Пиротско сражение в състава на Пловдивския пехотен полк.

loading...

След войната, от 1886 г. командва 6-и пехотен полк, след което 2-ра пехотна бригада, а по-късно и 5-а пехотна бригада. На 1 април 1887 г. е произведен в чин майор, на 2 август 1891 е произведен в чин подполковник, а на 5 август 1895 в чин полковник. През 1900 г. командва 6-а пехотна дивизия, а на 15 ноември същата година е произведен в чин генерал-майор. През 1901 г. е командир на 1-ва пехотна софийска дивизия, след което излиза в запас.

Награди:

  • Орден „Св. Александър“ II, III, IV и V степен без мечове
  • Орден „За военна заслуга“ V степен на военна лента

Никола Бочев умира през 1940 г. в град София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!