Днес отбелязваме рождението на генерал-лейтенант Христо Недялков!

Христо Недялков е български пехотен генерал, герой от Първата световна война.

Христо Янков Недялков е роден в Търново, днес Велико Търново на 23 декември 1864 година. Учи в Търново и в Петропавловската семинария в Лясковец, а през 1881 – 1884 година – във Военното училище в София. От 1884 година е подпоручик.

В Сръбско-българската война (1885) е командир на рота в 4-ти пехотен плевенски полк и участва в боевете при Врабча и Сливница. При атаката на сръбските позиции при Мека црев и Три уши се отличава с личния си пример.

През 1908 година е назначен за заместник-командир на 6-и Търновски полк. Участва в Балканската война като командир на 24-и Черноморски полк и се отличава в боевете край Бунархисар.

loading...

През Втората Балканска война командва полка в боевете на 4-та армия в Македония при река Брегалница, край Щип, Кочани и Калиманци. След примирието изтегля полка в добър ред и със запазен дух и дисциплина към Бургас.

За успешното си командване през двете войни след демобилизацията полк. Христо Недялков е повишен в бригаден командир.

През 1915 – 1916 година командва Първа бригада на Първа пехотна Софийска дивизия и с нея участва в боевете при Пирот, Бела паланка, Лесковъц, река Ябланица, връх Китка и Тутракан. Решенията на полковник Недялков в тези боеве спомагат както за успеха на собствената му бригада, така и на цялата Първа дивизия.

Като командир на 1-ва бригада на 1-ва дивизия той участва в атаката на Тутракан на 5 – 6.09.1916 г.Тук 1-ви пехотен полк пленява бойното знаме на румънския 84-ти пехотен полк. Цялата бригада пленява при Тутракан 19 румънски оръдия и 8500 румънски войници.

На 19 септември 1916 година Христо Недялков поема поста на началник на Първа дивизия, който запазва до края на войната. Следват успехите в боевете при Кубадин, а на 24 октомври 1916 г. влиза в Черна вода.

На 20 май 1917 година е произведен в чин генерал-майор.

Димитър Азманов отбелязва, че

„ в цялата си продължителна бойна служба, Недялков можеше да се похвали, че не е изгубил, подобно на Суворов, нито едно сражение… Неговият девиз беше „Всичко за България“ и той ѝ даде най-скъпото, което един баща има. “
Генерал Недялков е баща на дееца на Вътрешната македонска революционна организация Михаил Недялков, загинал на 24 юли 1924 година в сражение със сръбски части в Царевоселско. В съболезнователно писмо до Христо Недялков Тодор Александров отбелязва:

„ Докато българското племе създава храбреци като Вашия син, непрежалимия наш другар – Мишо, Македония няма да остане дълго време под чуждо робство и българската нация я очаква светло бъдеще.“

Генерал-лейтенант Христо Недялков умира на 11 ноември 1943 г. в София.

Поклон!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!