Днес отбелязваме рождението на българския революционер Нестор Байков!

Нестор Байков или Байнов е български офицер и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Нестор Тенев Байков е роден на 21 септември 1872 година в казанлъшкото село Търничени, тогава в Османската империя. Завършва подофицерска школа и служи в 12 пехотен балкански полк на Българската армия.

На 5 март 1903 година Нестор Байков, заедно с Никола Вълчев и Димитър Андонов, като подофицер напуска полка си. В София се свързват със задграничното представителство на ВМОРО и в Кюстендил се присъединяват към прилепската чета на Константин Кондов, където вече е техният съгражданин Георги Христов Стайнов.

Част от четата на Коста Кондов попада на засада при село Топлица като падат убити седем четници и войводата Никола Божков.

Димитър Андонов и Нестор Байков реорганизират четата и я извеждат от засадата. По-късно отделението се присъединява към четата на Петър Ацев.

loading...

При подготовката на Илинденско-Преображенското въстание Нестор Байков е определен за ръководител на един от въстаническите райони и отговаря за военното обучение на околията. По време на въстанието Димитър Андонов и Нестор Байков водят две сражения с турски аскер при Дуйне и Старавина и организират снабдяването с барут, гилзи и олово от Битоля към Прилеп.

Участват и в ръководената от Петър Ацев акция в село Живово – неуспешен опит за превземане на казармите. Водят още сражения при Нидже и Фаришките ханове, като прекъсват пътя между Прилеп, Кавадарци и Криволак. Гьорче Петров отказва предложението им за атака на казармите в град Прилеп.

След края на въстанието Нестор Байков се завръща в България и постъпва отново на военна служба в своя полк. Участва в Балканската и Междусъюзническата войни. По време на Първата световна война Нестор Байков служи в 28-и пехотен стремски полк и участва в сраженията при завоя на река Черна и е произведен в чин капитан.

През 1928 г. напуска военната служба. Умира на 13 април 1955 година в родното си село Търничени

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!